معماری سازمانی | تعریف، بررسی اهداف و ضرورت اجرای معماری سازمانی
معماری سازمانی، شامل فرآیندهایی است که در آن عملکرد سیستم بررسی شده و راهکار هایی برای رسیدن به اهداف سیستم ارائه می شود. در معماری سازمانی، چهار ابزار وجود دارد که به کمک آن ها می توان یک سازمان را به طور کامل تشریح کرد. در این مقاله به بررسی کامل معماری سازمانی و ضرورت اجرای آن پرداخته ایم. از شما همراهان همیشگی سایت معماریان دعوت می کنیم تا پایان همراه ما بوده و اگر نظری داشتید از طریق بخش نظرات به گوش ما برسانید.
معماری سازمانی به زبان ساده
اگر بخواهیم معماری سازمانی را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم معماری سازمانی، طراحی و ساختار یک سازمان است که با نگاهی جامع به آن پرداخته می شود. به عبارت دیگر در معماری سازمانی، مولفه های موجود شناخته می شوند و در راستای ارتباط جمعی آن ها، با شناخت وظایف و ارتباط آن ها با یکدیگر و با محیط بیرونی، ساختار خاصی ارائه می شود که به معماری سازمانی معروف است.
در بحث معماری سازمانی، ابتدا باید اجزای سازمان به طور کامل و دقیق شناسایی شود؛ سپس ارتباط بین این اجزا با یکدیگر و با محیط بیرون از سازمان بررسی شده و سپس در راستای ایجاد بهترین عملکرد آن ها، کارهایی صورت پذیرد.
اولاً باید مؤلفهها و اجزای سازمان دقیق شناسایی شوند. ارتباط بین این مؤلفهها و اجزاء سازمان با یکدیگر و همچنین با محیط بیرونی گام بعدی در تحقق این امر به شمار میآید.
معماری سازمانی شامل چند بخش است؟
معماری سازمانی، شامل چهار زیر گروه می باشد که هر کدام خصوصیات و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند:
- معماری کسب و کار ها
- معماری کاربردی
- معماری داده / اطلاعات
- معماری زیر ساخت ها
در این قسمت این چهار مورد را توضیح می دهیم.
معماري کسب و کار ها
Business Architecture یا همان معماری کسب و کار، ساختار مدیریتی و فرآیند هایی که در طول انجام فعالیت به آن پرداخته می شود را بررسی می کند. در معماری کسب و کار ها، اطلاعات موجود و زیر ساخت های اساسی شناخته می شود و بر اساس آن ها، برای کارایی بیشتر و عملکرد مجموعه، تصمیم گرفته می شود.
معماری سیستم های کاربردی
Application Systems Architecture یا معماری سیستم های کاربردی، تمام سیستم های موردنیاز فعالیت مجموعه بررسی و تعامل و روابط آن ها با سیستم های کوچک دیگر و تاثیراتی که روی یکدیگر می گذارند، شناخته می شود. این مورد، بررسی تاثیر عملکرد بخش های مختلف سیستم را روی فرآیند اصلی کار زیر نظر می گیرد. به علاوه، ارتباط زیادی بین این مورد و معماری فناوری اطلاعات وجود دارد و به نوعی مکمل یکدیگر می باشند. معماری سیستم های کاربردی، از اطلاعاتی که معماری فناوری اطلاعات در اختیار آن ها قرار می دهد استفاده کرده تا عملکرد اجزای مختلف سیستم و توانایی کار در کنار یکدیگر را بررسی کند.
همچنین برعکس این نیز ممکن هست؛ یعنی در بحث معماری فناوری اطلاعات، داده هایی از سمت سیستم های کاربردی در اختیار این بخش قرار می گیرد. معماری فناوری اطلاعات یکپارچگی و هماهنگی بین سیستم های کاربردی را تبیین می کند و زیر ساخت های لازم برای تبادل اطلاعات میان اجرای سیستم های کاربردی را فراهم می سازد.
معماری داده و اطلاعات
Data/Information Architecture یا همان معماری داده و اطلاعات، با روشی منطقی و حساب شده، داده های مورد نیاز در سازمان و همچنین منابعی که برای مدیریت اینگونه داده ها نیاز هستند را بررسی و تشریح می نماید. عملکرد این مورد از معماری سازمانی، با معماری فناوری اطلاعات ارتباط و پیوند زیادی دارد. به گونه ای که این معماری باید به خوبی تعریف شده باشد تا معماری فناوری اطلاعات، چگونگی فرآیند های قابل انجام در مورد داده ها را به صورت کارآمد، پشتیبانی کند. همچنین عملکرد معماری فناوری اطلاعات، نیازمند داده هایی است که می بایست در معماری داده و اطلاعات به آن پرداخته شود.
معماری فناوری اطلاعات
Technology Architecture یا معماری تکنولوژی، شامل مولفه های اصلی مانند زیر ساخت ها، سخت افزار و نرم افزار، شبکه و ارتباط بین اجرا، سیستم عامل و غیره است. این مولفه ها، هر کدام به صورت جداگانه بخشی از سیستم را پشتیبانی می کند و در معماری فناوری اطلاعات، کارکرد این مولفه ها بررسی شده و استاندارد های لازم برای تعامل این مولفه ها، مورد بحث قرار می گیرد.
به دنبال یک شرکت معتبر برای طراحی و معماری پروژه های اداری خود هستید؟
مشاوران ما می توانند برای اجرای پروژه هایتان شما را یاری کنند.
برای مشاوره رایگان، همین حالا با ما تماس بگیرید.
044-33472342
اهمیت معماری سازمانی
امروزه، در میان ساختار سازمان ها چنان پیچیدگی بالایی برقرار است که نمی توان گفت صرفا چه کاری توسط چه کسی انجام شود؛ بلکه باید با چشم عملکرد سیستمی به فعالیت سازمان ها نگاه کرد. از آن جهت که فعالیت هر بخش از سازمان روی بخش دیگر تاثیر گذاری مستقیم و غیر مستقیم دارد، مباحث ایجاد هماهنگی و تعامل میان فرآیند های سازمانی، نقش هر فرد و هر بخش در سازمان، داده های موجود در سازمان و سیستم های فناوری اطلاعات که به کمک آن ساختار کلی سازمان بررسی می شود، به وجود می آید.
معماری سازمانی از آن جهت مهم و با اهمیت است که توجه به آن، باعث ایجاد تعامل و همخوانی بیشتر میان اجزا شده و عملکرد کلی سیستم را بهبود می بخشد. در معماری سازمانی موارد زیادی بررسی می شود تا نحوه کار سازمان از صفر تا صد به بهترین شکل انجام شود.
هدف معماری سازمانی
از مهم ترین اهداف معماری سازمانی می توان به بهبود عملکرد میان اجزای مختلف سیستم، افزایش ظرفیت کسب درآمد، نگهداری و توسعه سیستم های فنی و سازمانی، کاهش هزینه های عملیاتی و جلوگیری از کاهش قدرت کارایی و تاثیر گذاری سازمان ها می باشد. این اهداف، هر کدام می تواند آرمان های یک سازمان باشد؛ بنابراین نگاه ویژه به معماری سازمانی، اصل مهمی است که باید به آن توجه نمود.
به این مقالات نیز نگاهی بیاندازید:
- طراحی دکوراسیون داخلی بوتیک و لباس فروشی
- معماری و طراحی دکوراسیون داخلی آرایشگاه زنانه
- طراحی دکوراسیون داخلی و معماری مهد کودک
- ۳۰ طرح برای چیدمان صندلی های اتاق نشیمن
- ۱۱ نکته که قبل از رفتن به مدرسه معماری باید بدانید
- معرفی ۱۰ نمونه از سازه های جنگی بازسازی شده
چکیده آنچه در مقاله معماری سازمانی گفته شد:
اگر بخواهیم یک تعریف جامع و کامل از معماری سازمانی داشته باشیم، باید بگوییم که معماری سازمانی تمام شرایط و نیاز های موجود برای حداکثر شدن عملکرد مثبت سیستم در نظر می گیرد. این معماری با پایگاه های اطلاعاتی خود که شامل چهار گروه معماري کسب و کار ها، معماری سیستم های کاربردی، معماری داده و اطلاعات و معماری فناوری اطلاعات می باشد، سعی در اجرای فرآیند هایی دارد که سازمان پذیری اجزای سیستم را به بالاترین سطح خود می رساند و بهترین نتیجه را برای سیستم به ارمغان می آورد.
همچنین معماری سازمانی شامل معماری وضع موجود، معماری وضع مطلوب و “طرح گذار” است. طرح گذار، ما بین معماری وضع موجود و مطلوب است و نحوه رسیدن از وضع موجود به مطلوب را مشخص می کند. معماری سازمانی چارچوبی برای تبیین، هماهنگ سازی و یکپارچه کردن کلیه فعالیت های یک سیستم در جهت رسیدن به اهداف راهبردی سازمان است.
و در آخر، در معماری سازمانی تمام جنبه های یک سازمان از جمله افرادی که در آن فعالیت می کنند، موقعیت های جغرافیایی عناصر سیستم، نحوه توزیع و کارکرد آنها، اهداف، ماموریت های سازمان و غیره در نظر گرفته میشود.
تماس با معماریان
شما نیز اگر از جمله افرادی هستید که مایلید با شرکت معماریان همکاری داشته باشید، یا نظر و پیشنهادی نسبت به عملکرد بخش های مختلف سایت دارید، می توانید از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید.
- شماره تلفن دفتر مرکزی : 04433472342
- تماس با ما
مقاله جالبي بود احسنت