معماریان مگ
بهترین معماران ایرانی که بهترین آثار معماری را خلق کرده اند

بهترین معماران ایرانی که بهترین آثار معماری را خلق کرده اند

بهترین معماران ایرانی

معماری به عنوان هنر کهن ایرانی، بخش هایی از  آسیای غربی، قفقاز و آسیای مرکزی را تحت تاثیر قرار داده است. معماری ایران، انواع مختلفی از ساختار و زیبایی شناسی از سنت ها و تجربه ها را نشان می دهد.  علیرغم آسیب های مکرر و تهاجم فرهنگی به این هنر، ایران، معماری خاص خود را متفاوت از سایر کشورهای مسلمان به دست آورده است.

بهترین معماران ایرانی نیز ویژگی هایی همچون شکل و مقیاس مشخص، خلاقیت ساختاری، به خصوص در ساخت و ساز گنبد، وحدت و تداوم را به این معماری بخشیده اند. ساختمان های ایرانی علاوه بر دروازه های تاریخی، کاخ ها و مساجد، رشد سریع شهرها مانند پایتخت تهران ، موجی از تخریب و ساخت و ساز جدید را به وجود آورده است.

با ظهور هنر معماری در ایران، بهترین معماران ایرانی در این زمینه شروع به فعالیت کردند. این معماران ایرانی با بهره گیری از نبوخ و خلاقیت خود دست به آثار ارزشمندی زدند. برخی ازین آثار، نقش مهمی در شکل گیری سبک های مختلف معماری ایرانی داشته اند. این گفتار نیز جهت آشنایی شما با برخی از این معماران برتر و تاثیر گذار ایرانی تهیه شده است.

هوشنگ سیحون از بهترین معماران ایرانی

مهندس هوشنگ سیحون نقاش و معمار ایرانی در ۱۲۹۹ در تهران به‌دنیا آمد. وی تحصیلات معماری خود را در دانشگاه تهران و دانشکده هنرهای زیبای پاریس به پایان رساند. وی مدتی استاد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و سه دوره رئیس این دانشکده بود.

استاد هوشنگ سیحون از بهترین معماران ایرانی است و به مرد بناهای ماندگار معروف است. آن هم به دلیل طراحی و نظارت بر ساخت آرامگاه بزرگانی چون خیام، کمال الملک، بوعلی سینا، نادرشاه افشار، کلنل محمدتقی خان پسبان و ده‌ها مقبره و آرامگاه دیگر. ضمناً وی طراح بنای موزه توس در سال ۱۳۴۷ و همچنین ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران نیز می‌باشد.

هوشنگ سیحون از بهترین معماران ایرانی

استاد سیحون در کنار معماری به نقاشی از مناظر و روستاهای ایران علاقه داشت. وی نمایشگاه‌هایی از این آثار را در ایران و در خارج از ایران برپا کرده‌ است. آثار این استاد برجسته در نمایشگاهی در دانشگاه ماساچوست در سال ۱۹۷۲ در کنار آثار هنرمندانی چون پیکاسو و دالی به نمایش درآمد. در این نمایشگاه تابلویی از کلافه‌های خط به نمایش گذاشت که در آن از خطوط موازی و پر پیچ و تاب که هیچ همدیگر را قطع نمی‌کنند، استفاده کرده بود.

سید هادی میرمیران از بهترین معماران ایرانی

مهندس سید هادی میرمیران از بهترین معماران ایرانی در ۲۳ اسفند ۱۳۲۳ در شهر قزوین به دنیا آمد. تحصیلات خود را در رشته مهندسی معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به انجام رساند و با ارزشیابی عالی فارغ التحصیل شد. وی از سال ۱۳۴۳ تا سال ۱۳۵۷ در دفتر فنی شرکت ملی فولاد ایران مشغول به کار گردید.

پس از انقلاب از سال ۱۳۵۸ با عنوان مدیر طراحی در شرکت خانه سازی ایران به طراحی پروژه های شهرسازی پرداخت. در سال ۱۳۶۴ به همراه گروهی از همکارانش شرکت مهندسان مشاور نقش جهان-پارس را تاسیس نمود. وی در شامگاه ۲۹ فروردین ۱۳۸۵ چشم از جهان فروبست.

سید هادی میرمیران از بهترین معماران ایرانی

سید هادی میرمیران طی چهار دهه فعالیت حرفه ای خود موفق به خلق آثار برجسته و قابل اعتنایی گردید. ویژگی میرمیران درکارهایش حفظ پیوستار و روح معماری کهن ایران با روش های نوین طراحی است.

از میان آثار وی می توان به ساختمان کنسولگری ایران در فرانکفورت، ساختمان مرکزی بانک توسعه صادرات ایران، ساختمان مجموعه ورزشی رفسنجان، طرح ساختمان کتابخانه ملی ایران ، طرح ساختمان فرهنگستان های جمهوری اسلامی ایران و طرح ساختمان موزه ملی آب اشاره کرد.

گیسو و مژگان حریری از بهترین معماران ایرانی

گیسو حریری در سال 1956 در ایران متولد شد. لیسانس معماری را از دانشگاه كرنل در سال 1980 دریافت نمود. همزمان با تحصیل در دانشگاه، در برنامه‌ای مطالعاتی در زمینه معماری هلند و خانه‌سازی مدرن به همراه پروفسور گریگوری لسنیكوفسكی شركت جست. پروژه‌های دانشجویی‌ او در گالری فیلیپه بونافونت در سان‌فرانسیسكو به نمایش درآمدند و در مجله معماری دانشگاه كرنل نیز به چاپ رسیدند.

زمانیكه در سان‌فرانسیسكو بود با دفتر جنینگز و شتوت همكاری داشت، در نیویورك هم به عنوان معمار طراح در دفتر مشاورین پل‌سیگل مشغول به كار بود. از سال 1987، گیسو زمانی را نیز به تدریس اختصاص داد و به عنوان استادیار رشته معماری در دانشگاه كلمبیا و منتقد در دانشگاه‌های كرنل، مك‌گیل و مدرسه طراحی پارسونز به تدریس و سخنرانی پرداخت.

گیسو و مژگان حریری از بهترین معماران ایرانی

مژگان حریری در سال 1958 در ایران متولد شد. لیسانس معماری خود را در سال 1981 از دانشگاه كرنل دریافت نمود. او نیز همانند خواهرش، ضمن تحصیل، در برنامه مطالعاتی‌ای كه در هلند انجام می‌گرفت شركت داشت. در سال 1981، به واسطه دستاوردهای ارزشمندی كه ضمن مطالعاتش برای دریافت فوق‌لیسانس داشت، موفق به دریافت جایزه الكساندر اشویلر شد.

مژگان، طراحی شهری را با راهنمایی كالین راو ادامه داد و در سال 1983 فوق‌لیسانس معماری خود را با گرایش طراحی شهری از دانشگاه كرنل دریافت نمود. تا زمان تاسیس دفتر حریری ‌و ‌حریری در سال 1986، در شركت جیمز‌استورات‌پلشك و شركا در نیویورك مشغول به كار بود.

شرکت حریری در سال 1986 به وسیله مژگان و گیسو تاسیس شد. این شرکت در شهر نیویورک مرکزیت دارد و کارهای آنان توسط افرادی چون استیون هال در نمایشگاه‌های نیویورک معرفی گردیده و ریچارد مایر نیز با آنان کتابی منتشر نموده‌ است. آثاری همچون ویلای لواسان در ایران و ساختمان اداری تجاری الوند، از معدود کارهای گروه معماری خواهران حریری است.

کوروش فرزامی از بهترین معماران ایرانی

کورش فرزامی متولد سال 1316 از بهترین معماران ایرانی و طراح سردر جنوبی دانشگاه تهران بود. فرزامی فارغ‌التحصیل رشته معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. او در سال ۱۳۴۳ در مسابقه‌ای که به دستور ریاست وقت دانشگاه برای طراحی این سردر برگزار شده‌ بود شرکت کرد و برنده این مسابقه گردید. وی در سال ۱۳۸۹ در سن ۷۳ سالگی درگذشت.

کورش فرامرزی از بهترین معماران ایرانی
از دیگر کارهای او می‌توان به ساخت مرکز صدا و سیمای شهرهای سنندج و مهاباد، شهرک مسکونی دانشگاه تهران، مجموعه صنعتی صدا و سیما، بیمارستان تهران کلینیک، کارخانه زامیاد، غرفه ایران در نمایشگاه بین‌المللی اوزاکا ژاپن و غرفه فرانسه در نمایشگاه بین‌المللی تهران اشاره نمود.

عبدالعزیز فرمانفرمائیان از بهترین معماران ایرانی

عبدالعزیز فرمانفرمائیان متولد سال 1299 جزو نخستین نسل از بهترین معماران ایرانی تحصیل کرده ایرانی در خارج از کشور به شمار می رود. وی دوران تحصیل خود را در دانشکده “بوزار” پاریس گذراند و سپس به ایران بازگشت. عبدالعزیز در ابتدا کارش را در گاراژ پدرش آغاز نمود. چنانچه در آنجا به طراحی منازل شخصی برای اقوام و دوستان می پرداخت.

لذا برای فرار از این تنگنا از دولت درخواست نمود تا به طراحی و ساخت بناهای دولتی و عمومی بپردازد. در ادامه، توانست با برپایی دفاتر “مهندسین مشاور” عرصه ای را برای ورود معماران جوان ایرانی فراهم سازد. همچنین، وی فعالیت های گسترده ای در زمینه ساختمان های اداری، مسکونی، بهداشتی، تجاری و تاسیسات شهری داشته است.

عبدالعزیز فرمانفرمائیان از بهترین معماران ایرانی

از آثار مهم طراحی وی میتوان به استادیوم ورزشی آزادی، ساختمان‌های شرکت نفت، مسجد دانشگاه تهران، طراحی ساختمان جدید بانک مرکزی، طرح ساختمان راکتور اتمی دانشگاه تهران، طراحی آکادمی نیروی هوایی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، فرودگاه مهرآباد، کاخ مادر سعد آباد، کاخ نیاوران، کاخ پرنس خالد، ریاض، عربستان سعودی، کارخانه دارو پخش، موزه فرش تهران و آثار بیشمار دیگر اشاره کرد.

نسرین سراجی از معماران برجسته ایرانی

پروفسور نسرین سراجی در سال 1336 در شهر تهران چشم به جهان گشود. وی در سال 1353 وارد دانشکده پزشکی دانشگاه اصفهان شد و در سال 1362 از انجمن معماری لندن AA فارغ التحصیل شد. او فعالیت های حرفه ای خود را در انگلستان و فرانسه ادامه داد.

وی در سال 1369 پس از کسب رتبه اول در مسابقه طراحی مرکز موقت آمریکا، دفتر معماری سراجی را راه اندازی کرد. از موفقیت های وی می توان به برنده شدن در رقابت های آزاد در جشن‌های دویست ساله انقلاب فرانسه و ثبت صفحه ARB معماری در بریتانیا اشاره کرد.

نسرین سراجی از بهترین معماران ایرانی

سراجی، عنوان‌ و نشان‌های بیشماری به جهت، مهارت و توانمندی خود در زمینه هنرمعماری دریافت کرده است. او در سال 1386 مدال (Chevalier des Arts et des letters) را از وزیر فرهنگ فرانسه و در سال 1388 مدال نقره را از انجمن معماری فرانسه و مدال (Chevalier dans lordre national du Merite) را با حکم ریاست جمهوری فرانسه دریافت کرد.

نسرین سراجی به طور گسترده، سخنرانی‌های بسیاری در اروپا، ایالات متحده و آسیا داشته است. علاوه بر آن او مقالات علمی متعدد و بیشماری در زمینه معماری و شهرسازی ارائه داده است. مرکز موقت آمریکا در پاریس یکی از نمونه کارهای وی است.

حسین امانت از معماران برجسته ایرانی

حسین امانت در سال 1321 در تهران به دنیا آمد. وی در سالهای دبیرستان، آرزویش ادامه تحصیل در رشته فیزیک اتم بود، اما سرانجام در دانشگاه، معماری خواند. او در سن 24 سالگی از مدرسه معماری هنرهای زیبا فارغ التحصیل شد. حسین امانت در سال ۱۹۶۶ نیز با شرکت در یک رقابت ملی شروع زندگی حرفه ای خود را پایه ریزی کرد. قرار بود در این رقابت طراحان یک نماد ملی ایرانی و اسلامی را که نشان از ایرانی مدرن داشته باشد طراحی کنند.

حسین امانت از بهترین معماران ایرانی
حسین امانت با طرح خود که همان میدان بزرگ آزادی بود توانست خود را در آغاز جوانی به معماری با مقیاس جهانی تبدیل کند. برج آزادی او تا به امروز ساختمان نماد ایران معاصر باقی مانده است . وی یکی از محبوب ترین شاگردان استاد سیحون  و مطمئنا نقاش بسیار خبره ای بوده است. زیرا در آن زمان اگر نقاش خوبی نبودید نمی توانستید معمار خوبی باشید. متاسفانه همه اسکیس های قبل از انقلاب او از دست رفته اند.

پس از سی سال زندگی در کانادا او ارزش اسکیس های خود را بخوبی می شناسد. سه اسکیس منتخب وی برای نمایشگاه با آبرنگ تکمیل شده اند. اما اسکیس های نا تمام هم ، مانند برج کتنر در سن دیگو یا برج های لگاسی در ون کوور، در نمایشگاه ارائه شدند. طراحی و سبک نقاشی سر برج کتنر اسکیس های فرانک لوید رایت را تداعی میکند.

کامران دیبا از معماران برجسته ایرانی

کامران دیبا آرشیتکت، برنامه ریز شهری و نقاش و از بهترین معماران ایرانی، متولد سال ۱۳۱۷تهران می باشد. وی در رشته معماری دانشگاه هاروارد بوستون تحصیل کرد. در سال ۱۹۶۴ در این رشته فارق التحصیل شد و پس از آن به مدت یک سال تحصیلات تکمیلی را در رشته جامعه شناسی ادامه داد.

در سال ۱۹۶۶ به تهران بازگشت و یک سال بعد رئیس و طراح ارشد شرکت مهندسین مشاور DAZ شد. این شرکت در ایران پروژه های بزرگ و گوناگونی به انجام رسانید و به سرعت توسعه یافت. به طوریکه در سال ۱۹۷۷ صد و پنجاه پرسنل داشت.کامران دیبا از بهترین معماران ایرانی
از جمله افتخارات وی طراحى و اجراى آثارى چون موزه هنرهاى معاصر تهران، پارک و فرهنگسراى شفق، پارک وفرهنگسراى نیاوران، منزل مسکونى (موزه) پرویز تناولى، نمازخانه جنب موزه فرش، مسجد جندى شاپور، شهرک شوشتر، ویلاى پیرونه و ویلاى اسپارتینا دراسپانیا و چندین اثر دیگر در ایران و اروپا و آمریکا را می توان نام برد.
وی در سال ۱۹۷۷ ایران را به قصد زندگی در پاریس و واشنگتن دی سی ترک کرد تا به صورت شخصی کار کند.

پروژه های وی شامل طرح های خانه سازی در ویرجینیا و طرح توسعه هتلها در اسپانیا ست. وی در این سال به عنوان منتقد با دانشگاه کرنل همکاری کرد. استاد دیبا به عنوان یک نقاش چندین نمایشگاه انفرادی در ایران بر پا کرد. وی هم چنین گردآورنده و واسطه فروش آثار نقاشی معاصر غرب بود.

نکتار پاپازیان از معماران برجسته ایرانی

نکتار پاپازیان، از جمله اولین معماران زن ایرانی، متعلق به نخستین نسل از دانش آموختگان معماری دانشگاه تهران می باشد. نکتار پاپازیان در شهر اراک به دنیا آمد و بعد از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در تهران و گرفتن دیپلم ریاضی، به تحصیل در رشته معماری دانشگاه تهران پرداخت. پس از آن، پاپازیان، عازم فرانسه شد و در دانشگاه بوزار پاریس به ادامه تحصیل پرداخت. وی در مدت ده سالی که در پاریس اقامت داشت، به کار در دفاتر معماری نیز مشغول بود.

پاپازیان بعد از ازدواج با آندرف که مهندس فرانسوی بود به ایران مراجعه و در سال 1339 همراه با مهندس مقتدر، دفتر “مقتدر آندرف” را تاسیس نمود. این دفتر بعد از مدتی با شرکت “مندا” ادغام شد و نام مهندسین مشاور “مدام” را به خود گرفت. پاپازیان بعدها با همکاری مهندس اوهانجانیان دفتر دیگری به نام “مهندسین مشاور آرتک” تاسیس نمود.

نکتار پاپازیان از بهترین معماران ایرانی

ازمهمترین پروژه هایی که پاپازیان در آنها شرکت داشت میتوان دانشگاه جندی شاپور، بخش هایی از دانشگاه تبریز، طرح جامع تبریز، گمرک آستارا، دبیرستان جامع دانشگاه بوعلی همدان، انستیتو مربیان حرفه ای کرج را نام برد.

به نظر پاپازیان؛ “معماری هیچوقت نمی تواند حالت عمومی و کلی داشته باشد. هر جامعه ای احتیاج به معماری خاص خود دارد. موفق ترین اشخاص در این مورد ژاپنیها هستند. در عین حال که معماری شان کاملا ژاپنی است. اما مدرن و مطابق با تکنولوژی جدید هم میباشد. وی معتقد است که پیروی از معماری قدیم کاری حساس و خطرناک است. چراکه به کار بردن قوس و شیشه رنگی و شبکه به خودی خود نمیتواند باعث پدیدار شدن معماری شود”.

داراب دیبا از بهترین معماران ایرانی

داراب دیبا معمار و شهرساز ایرانی در سال 1320 متولد شد. او مدرک دکتری خود را از دانشگاه لیژ بلژیک در سال 1348 دریافت نمود. وی عضو هیئت علمی دانشگاه هنرهای زیبا و از اساتید مدعو دانشکده هنرهای زیبا پاریس، هارواردو ام آی تی می باشد. او همچنین عضو شورای راهبردی کنگره بین المللی بازسازی شهرهای تخریب شده جنگ در سال 1370، عضو شورای تخصصی شهرداری تهران از سال 1376 تا 1380 ، عضو گروه معماری و شهرسازی مرکز بین المللی گفت و گوی تمدن ها از سال 1379 تا 1382 و عضو منتخب داوران جایزه اقاخان در ژنو به سال 1380 بوده است.

داراب دیبا از بهترین معماران ایرانی
از مهم‌ترین طرح‌های وی می‌توان به سفارت ایران در برلین اشاره کرد که به خاطر پیوند میراث فرهنگی با معماری معاصر در کتاب دانشگاه برلین به عنوان اثر برگزیده انتخاب شده است، از جمله فعالیت‌های این هنرمند معمار محسوب می‌شوند. داراب دیبا همچنین دارای چند کتاب برجسته از جمله کتاب‌ معماری معاصر ایران (ژنو ۲۰۰۴)، خانه‌های سنتی اصفهان (پاریس ۲۰۰۱) ،معماری مساجد معاصر کشورهای اسلامی (لندن ۱۹۹۵)،اصول طراحی معماری (تهران ۱۳۶۹) می باشد.

وی از سال ۱۳۴۸ نمایشگاه‌های نقاشی و طراحی متعددی برگزار کرده است. و نیز در نمایشگاه‌های جمعی در داخل و خارج از کشور در زمینه عکاسی، نقاشی و طراحی مشارکت داشته‌است.

امیر علی سردار افخمی از بهترین معماران ایرانی

علی سردار افخمی یکی دیگر از بهترین معماران ایرانی در سال 1308 در تهران به دنیا امد.در سال 1323 زمانی که شاگرد دوره متوسطه بود برای ادامه تحصیلات راهی فرانسه شد وپس از ورود به رشته معماری در مدرسه هنرهای زیبای پاریس شاگرد اول شد.

وی پس از اخذ مدرک دکتری معماری از دانشکده هنرهای زیبای پاریس در سال 1342 به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران مشغول تدریس شد تا اینکه به دلیل اختلاف با هوشنگ سیحون (ریاست وقت دانشکده معماری) کارتدریس را رها کردو منحصرا به کار معماری در دفترخود در تهران ” شرکت مهندسان مشاور سردار افخمی” پرداخت.

علی سردار افخمی از بهترین معماران ایرانی

مهمترین اثر وی تئاتر شهر اوست که در سال 1355 طراحی و پس از انقلاب اسلامی ایرن در سال های 1376-1380 اجرا شد.

لیلا عراقیان از بهترین معماران ایرانی

لیلا عراقیان متولد سال ۱۳۶۲ خورشیدی، از بهترین معماران ایرانی است. لیلا عراقیان دارای مدرک لیسانس معماری از دانشگاه شهید بهشتی و فوق لیسانس از دانشگاه بریتیش کلمبیا است. شهرت او به خاطر معماری و طراحی پل طبیعت در تهران است.

 

لیلا عراقیان از بهترین معماران ایرانی

مهندس عراقیان در سن ۲۵ سالگی در مسابقهٔ طراحی پل طبیعت شرکت کرد و طرحش برگزیده شد. وی بخاطر طراحی پل طبیعت تهران برنده جایزه آقا خان شد. لیلا عراقیان همچنین از اعضای مؤسس شرکت سازه‌های پارچه‌ای دیبا است.

بهرام شیردل از بهترین معماران ایرانی

بهرام شیردل، متولد سال۱۳۳۰ از معماران برتر ایرانی است. وی در سال ۱۹۷۸ میلادی از دانشگاه تورنتو کانادا در رشته معماری فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۹۸۲ میلادی دوره تخصصی معماری را در آکادمی هنری کرنبورک در ایالت میشیگان آمریکا، زیر نظر دانیل لیبسکیند گذراند.بهرام شیردل از بهترین معماران ایرانی می باشد. اولین فعالیت حرفه‌ای وی همراه با تاسیس دفتر معماری ” مهندسان مشاور آکس رونو ” در لس‌آنجلس بود.

پس از آن دفتر دیگری با عنوان ” مهندسان مشاور شیردل و کینیپس ” در شهر لندن به فعالیت خود ادامه داد. ضمنا این دفتر در ایران با عنوان ” مهندسان مشاور شیردل و همکاران ”  از سال ۱۳۷۶ فعالیت معماری خود را ادامه داد.

بهرام شیردل از بهترین معماران ایرانی

بهرام شیردل علاوه بر انجام پروژه‌های حرفه‌ای معماری، به عنوان مدیر و استاد برنامه تخصصی طراحی معماری در مدرسه لندن و به عنوان استاد در انستیتو معماری کالیفرنیای جنوبی دانشگاه هاوارد و دانشگاههای دیگری در آمریکا و اروپا به تدریس پرداخته است. معماری او بارها در نشریات و نمایشگاههای مختلف دنیا در معرض نمایش قرار گرفته است.
پروژه کتابخانه اسکندریه در مصر، تالار همایش ثارا در ژاپن، از جمله مسابقاتی است که شیردل در آنها جایزه دریافت کرده است. شیردل در ایران، موزه ملی آب ایران را طراحی کرده است. کتابخانه کانسای ژاپن هم از آثار طراحی شیردل است. از دیگر پروژه‌های وی می‌توان به موزه ملی اسکاتلند، طراحی شهری در متاپولیس لوس‌آنجلس اشاره کرد.

وارطان هوانسیان از بهترین معماران ایرانی

وارطان هوانسیان از بهترین معماران ایرانی ارمنی تبار معروف به آرشیتکت وارطان، در سال 1275 شمسی در تبریز به دنیا آمد. او از مدافعان سرسخت معماری مدرن و از بهترین معماران ایرانی به شمار می‌آمد.پس از پایان تحصیلات متوسطه، مدتی در تبریز و تهران به کارهای مختلف پرداخت.

او در یک کارخانه قالی‌بافی در تبریز به عنوان طراح نقش قالی مشغول به کار شد. در اواخر جنگ اول جهانی نیز به پاریس رفت. در آنجا به تحصیل نقاشی، در مدرسه هنرهای زیبا ، و معماری و شهرسازی، در یک مدرسه خصوصی پرداخت. وی در سال 1301 شمسی تحصیلات معماری را به پایان رساند.

پس از آن به مدت سیزده سال در فرانسه به کار معماری پرداخت. هوانسیان پس از بازگشت به ایران، در سال 1314 به استخدام اداره شهربانی درآمد. در همین سال مقام اول مسابقه طراحی هنرستان دختران در تهران را کسب کرد.

وارطان هوانسیان از بهترین معماران ایرانی

آثار وارطان هوانسیان

از آثار وی می توان به مواردی همچون هنرستان دختران تهران، هتل دربند در تهران، تکمیل باشگاه افسران وزارت جنگ (طرح اصلی توسط گابریل گورکیان) دوره پهلوی اول در تهران و کاخ شهناز پهلوی درسعد اباد، سینما متروپل درتهران، سینما کریستال، سینما دایانا ( سپیده فعلی) در تهران ، مهمانخانه ایستگاه راه‌آهن تهران ، هتل فردوسی در تهران، ساختمان مرکزی بانک سپه در تهران، بانک سپه شعبه بازار تهران، مراکز بانک سپه در شهرستان‌ها، ساختمان جیپ در تهران، مجتمع آپارتمان های شاهرضا در تهران و کودکستان کوشش اشاره کرد.

سبک هوانسیان سبک آرت نوو ، معماری مدرن بود. بناهای وی تاثیر چشم گیری، چه در طرز تفکر طراحان و چه در برداشت و انتظار عموم از معماری، در سده های گذشته ایران داشته اند. معمار هوانسیان مخالف التقاط‌گرایی و تقلید از شکل‌های معماری سنتی ایرانی بود. با این وجود توجه زیادی به رسوم اجتماعی داشت و سعی می‌کرد در ساختمان‌های مدرن به آن پاسخ گوید. وارطان هوانسیان در سال 1361 شمسی درگذشت.

علی اکبر صارمی از بهترین معماران ایرانی

علی اکبر صارمی به سال ۱۳۲۲ خورشیدی در شهر زنجان به دنیا آمد. در سال ۱۳۴۷ از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در رشته معماری فارغ التحصیل شد. او بین سالهای۱۹۶۸ و ۱۹۷۶ میلادی در دانشگاه پنسیلوانیا تحصیلات خود را ادامه دادو با مدرک دکترا از آن دانشگاه فارغ التحصیل شد.

علی اکبر صارمی از بهترین معماران ایرانی
رساله دکترای او با راهنمایی استادش لویی کان، نگاشته شد. او سالها بعد در سال 1376 خورشیدی بخشی از رساله دکترای خود را بانام “ارزشهای پایداردرمعماری ایران” به چاپ رساند. او بعد از بازگشت به ایران در دانشگاه فارابی و بعد ها در دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی به تدریس مشغول شد.
از فعالیت های وی می توان به طرح آمفی تئاتر انستیتوپاستور، تهران، تجیر 1367- طرح سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلبانی، تجیر 1379- طرح ساختمان تجاری و اداری برج بلور، تبریز، تجیر 1380- طرح مجموعه تجاری و فرهنگی و شورای شهر مشهد، تجیر 1383- طرح مجموعه نمایشگاهی و اداری، كیش، تجیر 1384 اشاره کرد.

ایرج کلانتری از بهترین معماران ایرانی

ایرج کلانتری از بهترین معماران ایرانی در سال 1316 در تهران چشم به جهان گشود. او تحصیلات خود را در رشته معماری ادامه داد و مدرک کارشناسی ارشد معماری از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران را در سال 1341 اخذ نمود.

وی عضو موسس و رئیس هیات مدیره مهندسین مشاور باوند از 1353، عضو شورای تخصصی شهرداری تهران، رئیس هیات اجرایی شورای هماهنگی تشكل های صنفی مهندسی كشور،عضو هیات مدیره انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز، عضو هیات امناء انجمن مفاخر معماری ایران بوده است.

ایرج کلانتری از بهترین معماران ایرانی

از جمله فعالیت های وی می توان به مواردی همچون مدیریت و طراحی پروژه فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) ،دانشگاه بین المللی قزوین امام خمینی (ره) ، سفارت ایران در گرجستان، اقامتگاه سفیر ایران در ایروان،مجموعه چایكنار تبریز، مجموعه های اداری و مسكونی متعدد اشاره کرد.

ایرج کلانتری در سال 1384 به عنوان معمار برگزیده انتخاب شد و در طرح هایی همچون باشگاه کارمندان وزارت کشور ، سفارت ایران در رباط و ساختمان شهرداری تهران،مجتمع مسکونی فرح اباد تهران ،مجتمع مسکونی کارکنان فولاد اهواز، ساختمان شرکت نفت ایران و دانشگاه پتروشیمی ماهشهر رتبه اول را کسب کرد.

آرتور امید آذری از معماران جوان ایرانی

آرتور امید آذری از معماران جوان ایرانی فارغ التحصیل رشته معماری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران می باشد . وی با خلاقیت و توانمندی کم نظیر و با عشق و علاقه که به معماری داشته، ازهمان دوران دانشجویی آموزش معماری را درکنار اساتید بنام این رشته آغاز نمود.

آرتورامید آذری از بهترین معماران ایرانی
از جمله سوابق اجرایی وی می توان ویلای مسکونی( تهران- دماوند) -ساختمان مسکونی آفتاب( تهران- لویزان )- کارخانه نکا نوین(بزرگراه تهران- قم) – ساختمان آپادانا( تهران- شیان) – ساختمان باران( تهران- دربند) – ساختمان موج( تهران- پاسداران ) -ساختمان آرین(تهران- بزرگراه هروی )-ساختمان آبشار( تهران- پاسداران )- ساختمان مسکونی( آذربایجان غربی- ماکو) -ویلای مسکونی(مازندران- کلاردشت ) -فست فود کفش دوزک(تهران- تهران پارس )و ساختما ن های مسکونی متعددی در تهران و …را برشمرد.

فرشید موسوی از بهترین معماران ایرانی

فرشید موسوی از بنام ترین معماران زن ایرانی است که در سال 1344 شمسی در شهر شیراز ایران به دنیا آمد. وی در سن 24 سالگی به لندن مهاجرت کرد و به تحصیلات خود را بعد از به اتمام رساندن در دانشگاه داندی، در دانشگاه هاروارد ادامه داد. در این دانشگاه با الکساندر زایروپلو آشنا شد که بعد از دو سال همکاری با وی ازدواج کرد. فرشید موسوی بعد از تجربه های کاری خود در دفاتر رنزو پیانو و زاها حدید همزمان با تحصیلش، در شرکت رم کولهاوس مشغول به کار شد.

همکاری این زوج در دفتر رم کولهاس سبب شد تا ایده راه اندازی یک شرکت معماری به نام FOA در ذهن آن ها به وجود بیاید. دفتر کوچک معماری FOA در سال1995 به دلیل برنده شدن در طراحی فرودگاه بین المللی یوکوهاما ژاپن به شهرت رسید.

فرشید موسوی از بهترین معماران ایرانی

طرح های بی نظیر این شرکت به سرپرستی خانم فرشید موسوی و زایروپلو، به گونه ای است که تلفیقی بی نظیر از طبیعت و معماری را ارائه می دهد. موسوی معتقد است که معماری به معنای ایجاد تغییر در زندگی روزمره انسان هاست. به نظر وی باید ساختمان را نه فقط برای افرادی که از آن ها استفاده می کنند بلکه برای کسانی که از کنار آن عبور می کنند نیز طراحی کرد. او کانسپت را نقطه آغاز طراحی می داند. اما در ادامه ذکر می کند که برای داشتن طرحی ماندگار باید به فراتر از الهام و کانسپت بنگریم.

از معروف ترین کار های وی می توان به انتشارات دالنیوک در شهر کتاب کره ‌جنوبی، ساختمان تئاتر شهرداری توربیخا در اسپانیا، گذرگاه دریایی یوکوهاما در ژاپن، مجتمع اومرانیه در استانبول، مجتمع مسکونی کارابانچل در مادرید، مرکز تکنولوژی بارسلونا، دپارتمان جان لوییز، انستیتوی پزشکی قانونی مادرید و برج مسکونی دورانگو در اسپانیا و … اشاره کرد.

نادر خلیلی از معماران معروف ایرانی

پروفسور نادر خلیلی از معماران معروف ایرانی در سال ۱۳۱۵ در تهران متولد شد وی که تحصیلات اصلی خود را در ترکیه به انجام رسانده‌ بود، سال ها پیش سفر را با یاماها ۱۲۵ خود در بیایان‌های مرکز ایران آغاز کرد و در صحراهای کالیفرنیا به پ‍ایان برد. نادر خلیلی سرشار از ابتکار برای خانه سازی در کره ماه نقشه کشید، کتاب “تنها دویدن” را نوشت و روش گلتافتن و ابرخشت را ابداع کرد و جوایز بسیاری چون جایزه آقاخان را از آن خود کرد و پنجم ماه مارس سال ۲۰۰۷ سرآغاز سفر ابدیش بود.

نادر خلیلی ۲۷ سال با معماری خاک و خشت ایران سروکار داشت، از این رو می توان گفت که وی در معرفی این نوع از معماری، مهمترین نقش را داشت. خلیلی در بیش از ۲۰ سال حضور مداوم خود در ایالات متحده، در بنیادها و مؤسسات مختلف از جمله مؤسسه هنر و معماری خاک کالیفرنیا و… همواره دغدغه معماری خاک را داشته و در یک کلام عشق خود را به عظمت بازگشت به عناصر دیرآشنای فرهنگ شرقی ایرانی (آب و باد و خاک و آتش) به اثبات رسانیده بود.

نادر خلیلی از بهترین معماران ایرانی

مهندس نادر خلیلى در مورد روش هاى ساختمانى سوپر خشت می گوید: “حلقه هاى پلاستیکی متحدالمرکزى را در نظر گیرید که همچون اسباب بازى بچه ها، روى هم قرار مى گیرد”. خلیلى معتقد است که روش هاى مورد استفاده وى فقط ضد حریق نیست و با وجود ضد سیل، طوفان و زلزله بودن مصالح ساختمانی آن ۴۰ تا ۶۰ درصد کمتر از ساختمان هاى دیگر هزینه دربردارد. او در موقع صحبت از سازه های خود از واژه “معماری پایدار” مکررا استفاده مى کند. بدین معنا که این سازه ها بر مواد و روش هاى ساختمانى تکیه دارند که اثر بسیار ناچیزی را بر محیط زیست رنجور مى گذارد.

محمد کریم پیرنیا از معماران قدیمی ایرانی

محمدکریم پیرنیا، یکی از معماران قدیمی ایرانی،  ۲۵ شهریور سال ۱۲۹۹ خورشیدی در شهر یزد متولد شد. وی دوران دبستان را در مدرسه اسلام گذراند و بعد از تأسیس مدرسه دولتی، در مدرسه نمره دو ادامه تحصیل داد. وی پس از طی دوره علمی در دبیرستان ایرانشهر یزد برای ادامه تحصیل عازم تهران شد. او با وجود آنکه در زمینه ادبیات تحصیل می‌کرد و در این زمینه موفقیت‌هایی نیز کسب کرده بود، ادبیات را رها کرده و در کنکور اولین دوره دانشکده هنرهای زیبا شرکت کرد و پذیرفته شد.

محمدکریم پیرنیا به دلیل کم توجهی به معماری ایرانی و تاکید بیشتر بر معماری غربی و آثار اروپایی در دانشگاه های آن زمان، تحصیلات خود را دانشکده هنرهای زیبا ناتمام رها کرد. بعد از آن به بررسی‌ها و تحقیقات فردی خویش متکی شد. وی تلاش می کرد با بررسی بناها و گفتگو با معماران و استادکاران قدیمی برخی از ویژگی‌ها و اصول معماری ایرانی را مورد شناسایی قرار دهد. وی به تدریج حاصل تحقیقات خود را در طی مقالاتی که تدوین نمود، در اختیار عموم قرار داد.

محمد کریم پیر نیا از بهترین معماران ایرانی

استاد معماری محمد کریم پیرنیا آثار بی نظیری از جمله کتاب آشنایی با معماری اسلامی ایران « ساختمان درون شهری و برون شهری»- ارمغانهای ایران به جهان معماری «جناغ وكلیل »- ارمغانهای ایران به جهان معماری گنبد- ارمغانهای معماری ایران به جهان معماری «پادیاو»- بادگیر و خیشخان- بازار ایران- بناهای تاریخی هر كشور درحكم شناسنامه های فرهنگی است- بیماری بولوار- خیز و اندام گنبد های ایرانی- درو پنجره درمعماری ایران- راه و رباط- سبك آذری- شیوه های معماری ایرانی- معماری مساجد ایران راهی به سوی ملكوت و… به یادگار گذاشته است. محمدکریم پیرنیا در شهریور ماه ۱۳۷۶ چشم از جهان فروبست.

 

تحریریه شرکت معماریان

جهت مشاهده نمونه کارهای معماری و دکوراسیون داخلی گروه معماریان به صفحه ی اصلی سایت مراجعه کنید.

اینستاگرام معماری آریان

3 نظر

  • با سلام و تشکر از مطالب مفید این وبلاگ، یادآوری می کنم که در فهرست بهترین معماران ایران یکی از سرشناس ترین معماران و شهرسازان کشورمان به نام آقای دکتر داریوش بوربور را فراموش کرده اید. سوابق ایشان در ویکی پدیا به زبان های فارسی – انگلیسی و فرانسه مراجعه فرمایید.
    با تشکر

    • سلام دردود خدمت شما آقای الهی
      بابت نظری ارسال کردیم مچکریم. در آپدیت بعدی اسم جناب مهندس داریوس بوربور هم در لیست قرار خواهد گرفت.

  • سلام خسته نباشید.. امکانش هست چندتاطراح ساختمان خوب معرفی کتید که بتونم باهاشون تناس بگیرم.. ممنون میشم. 09394036316